Kış Mevsimi Meyve ve Sebzeleri Nelerdir?

20 Mart 2024

Kış Mevsimi Meyve ve Sebzeleri Nelerdir?

Soğuk hava, kış güneşi, uzun geceler, sıcak içecekler ve kapalı alanlarla özdeşleşen kış mevsiminin kendine has özellikleri var. Sıcacık bir fincan içeceği yudumlarken dışarıdaki kar manzarasını izlemek, sıcacık soba başında ısınırken odun çıtırtısı duymak, kış güneşinin yakmadan ısıtan etkisi bunlardan sadece birkaçı. Kış mevsimi denilince sık sık hasta olmak da akla geliyor tabi. İşte tam da bu nedenle kışın bağışıklığı korumak ve iyi beslenmek önemli. Peki, kışın nasıl beslenmeli ve kış mevsimi meyve sebzeleri neler? Mevsiminde meyve sebze tüketimine inanlar için kışa özel meyveleri ve sebzeleri tanıyalım istedik. Ayrıca onları çok pratik şekilde kullanmanızı sağlayacak harika ipuçları da hazırladık. Ama önce mevsiminde beslenme konusu neden önemli, bunu açıklayalım.

Mevsimine Uygun Beslenmenin Önemi

Mevsime uygun beslenmek; bağışıklık sistemini güçlendirmek, küresel ısınmayı azaltmak ve temiz tarımsal üretimi desteklemek için önemlidir. Mevsime uygun beslenmek, meyve ve sebzelerden yıl boyunca en iyi şekilde faydalanmanızı sağlar. Bu sayede vücudunuzun değişen ihtiyaçlarına uygun besinleri alabilir, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve genel sağlığınızı koruyabilirsiniz. Ayrıca mevsiminde tüketilen besinler daha taze, lezzetli ve besleyicidir. Buna ek olarak mevsim dışında yetiştirilen sebzeler ve meyveler için çok fazla enerji harcanır. Yetişmeleri için çok sayıda kimyasal kullanılır. Tüm bunlar da uzun vadede çevreye zarar verir. Domatesi yazın, brokoliyi kışın tüketmek doğanın doğal akışına uygun olanı yapmaktır. Zaten her bir besin, o mevsimde insanın ihtiyaçlarını karşılayan özelliklere sahiptir. Mesela domates içerdiği likopenle güneş yanıklarından cildi korur. Bu nedenle domates bir yaz mahsulüdür. Dolayısıyla yazın domatesli biberli salata kışın yeşillikli salata ya da havuçlu turplu salata tercih edilmeli. Benzer şekilde yaz kahvaltılarında menemen, kış kahvaltılarında ıspanaklı yumurta olmalı. Peki, kış mevsiminin sebzeleri ve meyveleri neler?

Kış Meyve ve Sebze Çeşitleri

Kış mevsiminde tüketilebilecek çok sayıda meyve ve sebze seçeneği var. Sanılanın aksine özellikle Anadolu gibi coğrafyalarda kış, epeyce bereketlidir. Kışın tüketebileceğiniz bazı meyve ve sebzeler şunlardır:

 

Meyveler:

- Portakal

- Mandalina

- Nar

- Greyfurt

- Ayva

- Elma

- Armut

 

Sebzeler:

- Kereviz

- Lahana

- Kış kabakları (bal kabağı, balkabağı)

- Pancar

- Havuç

- Pazı

- Brüksel lahanası

 

Bu besinler kış aylarında bolca bulunur ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral desteğini sağlar. Kışa özel meyveleri ve kış sebzelerini daha detaylı bir şekilde ele alalım.

Kış Sebzeleri Nelerdir?

Kış mevsiminde hangi meyve ve sebzeler tüketilir konusunda bu mevsimin kendine özgü güneş, yağmur, hava ve toprak değerleri belirleyicidir. Kış mevsiminde yetişen sebzeler listesi epey uzun. Ancak hemen her markette ya da pazarda bulabileceğiniz en popüler kış sebzeleri; pırasa, ıspanak, kereviz, brokoli, bürüksel lahanası, pancar, havuç ve pazıdır. Çoğu kök sebzeleri olan ve yeşil yaprakları da temelde kökteki kısımdan beslenen kış sebze çeşitleri, bağışıklığı güçlendirecek mineral ve besinler içerir. Kış sebzelerinden pratik bir şekilde faydalanmanız için sağlıklı beslenme önerilerimiz de var.

●      Pırasalı Yulaflı Omlet

Pırasalı börek seviyorsanız o muhteşem lezzeti sağlıklı şekilde deneyimleyeceğiniz bir tarif var. Pırasa, yulaf ve yumurta ile hazırlanıyor. Bu üçlü kulağa çok hoş gelmemiş olabilir. Ama mutlaka denemelisiniz çünkü çok şaşıracağınız bir lezzet çıkacak ortaya. Üstelik inanılmaz pratik bir tarif. Pırasaları yıkadıktan sonra ince ince kıyın. Kıyılmış pırasaları hava almayan bir saklama kabına koyun ve tüm hafta boyunca kullanmak üzere buzdolabına kaldırın. Az yağlı lor peyniri, 2 tam kıyılmış ceviz içi, bir avuç ince kıyılmış pırasa, 2 adet yumurta, biraz tuz ve pul biberi iyice çırpın. Şimdi bu karışıma 1 çorba kaşığı yulaf ezmesi ekleyin ve tekrar karıştırın. Kızdırdığınız yapışmaz tavaya çok az tereyağı ekleyip karışımı dökün. İyice kızarana kadar iki yüzeyi de pişirin. Adeta pırasalı peynirli börek tadı alacaksınız.

●      Brokoli Salatası

Akşam yemeklerinin yanında kış sebzelerini tüketmek, bağışıklığınızı güçlendirecek bir alışkanlıktır. Brokolileri sirkeli suda beklettikten sonra ayıklayıp yıkayın. Suyu süzülen brokolileri, kaynamış tuzlu suda 7 dakika haşlayın. Bir kaseye sızma zeytin yağı, ezilmiş iki diş sarımsak, yarım limon suyu, bir çay kaşığı tuz ekleyip karıştırın. Brokolileri bu karışıma boşaltın ve sosu almalarını sağlayın. Özellikle et ve balığın yanına çok yakışır. Kalorisi düşük, lif bakımından zengindir.

●      Havuçlu Cevizli Yulaflı Kek

Kahvenin ya da çayın yanına tatlı bir şeyler arayanlara masum ve bir o kadar da besleyici bir kek önerebiliriz. 1 adet orta boy havucu yıkayıp soyup rendeleyin. 1 adet kesme esmer şeker ile yoğurun. Derin bir kaseye 1 yumurta kırın ve içine 1 çorba kaşığı esmer şeker koyup iyice çırpın. Bir çay bardağının yarısına ayçiçek yağı ve yarısına da süt koyun. Bunu şekerli yumurtalı karışıma ilave edip 2 dakika daha çırpın. 2 çay bardağı yulaf unu, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı vanilya ekleyin ve çırpmaya devam edin. Son olarak ince kıyılmış bir avuç ceviz içi ve havuçları ekleyin ve kaşıkla karıştırın. Karton bardaklara veya kek kalıplarına 2’şer kaşık koyup airfryer içinde kek ayarında (175 derece) 14 dakika pişirin. Şekeri az, un yok ve çok lezzetli. Üstelik kışın simgesi havuçla ve cevizle çok besleyici bir kek.

Kış Meyveleri Nelerdir?

yeterli miktarda meyve tüketmek, özellikle gelişme çağında olanlar için çok önemli. Kışın da bağışıklığı güçlü tutmak için ihtiyaç haline gelen C vitamini deposu meyveler var. Portakal, kivi, mandalina, limon gibi meyveleri her gün tüketmek gerek. Kış meyvelerini nasıl tüketmek gerektiği konusunda farklı görüşler var. Ancak çoğu beslenme uzmanı; elma, armut gibi meyvelerin iyice yıkandıktan sonra kabuklarıyla tüketilmesini öneriyor. Portakal ve mandalina ise suyu sıkılarak değil bütün olarak yani meyve olarak tüketilmeli.

 

Kış meyveleri ile herkesin seveceği pratik tarifler yapmak mümkün. Ama unutmayın, en iyisi meyveleri meyve olarak tüketmek.

●      Nar Taneleri

Nar, sonbaharda çıkan ama genellikle kış boyunca da bulunabilen bir meyve. Antioksidan değeri çok yüksek olan ve C vitamini bakımından zengin olan narı ayıklayıp saklama kaplarına koyarak derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz. Böylece her tatlı ve salata üzerine serpiştirebilirsiniz. Hem gmrüntüsü çok güzel olacaktır hem de salatalara ekstra güç katacaktır.

●      Ayvalı Lorlu Öğün

Diyet yapanlar ya da karın şişkinliğinden kurtulmak isteyenler için haftada bir veya iki gün kahvaltıda denenebilecek çok besleyici bir önerimiz var. Orta boy ayvayı yıkayın ve soyun. 1 su bardağı kadar su ile pişirin. Yumuşayan ayvalar soğuyunca iç kısımlarına lor peyniri ya da labne koyun. Üzerine de ceviz serpiştirin. Ayvanın bol ve sıkı lifleri sizi tok tutarken peynirin proteini, cevizin karbonhidratı besleyecektir. Ayrıca ayva çok güçlü bir antioksidan içeriğine sahip.

●      Kış Meyveleri Salatası

Portakal, mandalina, kivi ve muzu minik parçalar halinde doğrayıp bir kaseye koyun. Üzerine bir çay kaşığı bal gezdirin. Dilerseniz hindistan cevizi tozu da serpiştirebilirsiniz. Bu meyve kasesini kış akşamlarında televizyon karşısında atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Sağlıksız alternatiflere göre besleyici ve sağlıklıdır.

Kışın Bunları Her Gün Tüketmeye Çalışın!

Kış sebzeleri ve meyvelerini gün içinde doğru prosiyonlarla tüketerek hem kötü atıştırmalıkları menüden uzaklaştırabilir hem de mevsime uygun beslenmenin sunacağı güçlü bağışıklığı deneyimleyebilirsiniz. Bunun için size bir kış öneri listesi hazırladık.

 

  • Sabahları, kahvaltıya eşlik edecek limonlu zeytinyağlı brokoli parçaları
  • Öğle yemeği yerine airfryer içinde yağsız kızarmış karnabahar, havuç parçaları yanında yoğurt.
  • Akşam ana yemeğin eşlikçisi sotelenmiş sıpanak ya da zeytinyağlı kereviz. Elbette turp, kırmızı lahana, pancar ve havuçtan oluşan ekşi bir salata da olmalı.
  • Gün içinde bir portakal veya bir kivi.
  • Akşam atıştırmak iyi bir fikir değil ama seviyorsanız kestane, meyve salatası, bal kabağı tatlısı tercih edebilirsiniz.

 

​​Migros’ta 100 Money Hediye!

Meyve sebzeleri mevsiminde ve yeterince tüketmek önemli. Bütçe dostu bir meyve sebze alışverişi için ise kampanyaları takip edebilirsiniz. Örneğin Vodafone Red & Migros işbirliği ile Migros indiriminden yararlanabilirsiniz. Vodafone Red’lilere özel olarak Migros’larda 500 TL ve üzerine harcamalarınızda 100 TL Money fırsatı var! Migros indirim kampanyası ile Red’lilere özel Migros Mağazaları, Migros Sanal Market, Macrocenter Mağazaları ve Macrocenter Uygulaması’nda geçerli 500 TL ve üzeri alışverişlerinde 100 TL Money fırsatından siz de yararlanabilirsiniz. Alışverişten sonra hal edilen Money puanlar, 2 iş günü içinde hesabınıza yansır. Kazanılan Money’ler 30 Haziran 2024'e kadar kullanılabilir. Kampanya kapsamında tek seferde yapılacak 500 TL ve üzeri alışverişte 100 TL indirim yapılacaktır. Kampanya harcamasına alkol, sigara, TL yükleme, altın, milli piyango bileti, beyaz eşya, elektronik, yılbaşı sepetleri, ramazan kolisi ve kurban dahil değildir. Kampanyaya katılım kod ile gerçekleştirilecektir. Şifreler tek kullanımlıktır. Her Money kart üyesi ay içerisinde yalnızca bir kez kod kullanabilir.

 

Red'lilere Özel Migros Kampanyasında Kod Kullanımı Nasıl Yapılır?

Vodafone Red, gerçekleştirdiği birçok marka işbirliği ile müşterilerinin yalnızca iletişim ihtiyaçlarının karşılanmasında değil aynı zamanda alışverişten giyime, seyahatten eğlenceye kadar birçok alanda da avantajlar elde etmesini sağlıyor. Vodafone Red’in marka işbirliklerinden biri de Migros ile yapıldı. Bu kampanya kapsamında yukarıda da bahsettiğimiz gibi Red müşterileri 500 TL ve üzeri tutardaki alışverişlerinde 100 TL Money kazanıyor. Peki, uygulamada kodlar nasıl kullanılıyor?

 

Mağazada; kasada görevliye Money Kart numarası ve Vodafone' dan alınan kampanya şifresi söylenir. Kasada ödeme tamamlandıktan sonra Money Puan iki iş günü içinde Money Karta yüklenir. Sanal Market için ise Migros Money Pay uygulamasına girilir, Money ikonu ardından '' Profil'' kutucuğuna tıklanır. '' Şifre ile Kampanya Tanımla'' sekmesine tıklanır. Kampanya Kodu çıkan ekrana eklendikten sonra devam butonuna tıklanır. ''Kampanya Kaydı Alındı'' yazısı görüldükten sonra tekrar ''Profil''e gidilir. ''Katıldığım Kampanyalar'' sekmesine tıklanarak alışveriş için sayfa ''Sanal Market' e yönlenecektir. Ödeme sonrasında kazanılan Money iki iş günü içerisinde Money Karta yüklenecektir.

 

‍Vodafone Red’in avantajlarla dolu dünyasına dahil olmak için başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Hemen Red'li Ol